Hur optimerar jag spermiekvaliteten?

Ett av de bästa sätten att förbättra din spermieproduktion är också en av de enklaste: undvik att utsätta dina testiklar för värme. Faktiskt spelar den typ av underkläder du väljer en viktig roll i detta. Nyligen publicerads en studie av effekterna av mäns underkläder. Artikeln kan du läsa här. Studien visade att män som hade lössittande underkläder hade 25% högre spermieantal och 33% högre antal rörliga spermier jämfört med män som hade tättsittande underkläder. Boxershorts är bäst.

Undvik också att ofta bada varmt eller i jacuzzi och andra aktiviteter som ökar temperaturen i testiklarna då det kan leda till minskad spermaproduktion.

Cigarrettrökning såväl som haschrökning och alkoholmissbruk är också väl kända riskfaktorer för reducerad fertilitet hos män.

Att vara normalviktig är också en viktig faktor för reproduktionsförmågan. Män med ett förhöjt BMI har visat sig ha sämre spermakvalitet än män med ett normalt BMI. Sockerhaltiga drycker som till exempel läsk och energidrycker, samt intag av proteintillskott kan ha en negativ effekt på fertiliteten hos män.

Det finns fortfarande inte tillräckligt med bevis men några vetenskapliga studier pekar på att strålning från mobiltelefoner i fickor eller från en bärbar dator i knäet kan minska spermakvaliteten.

Optimera din spermieproduktion:

  • Undvik värme
  • Undvik cigaretter, narkotika, alkohol
  • Ät sunt